
Dirk van Asseldonk
Dirk van Asseldonk is een betrokken ondernemer met een sterke wil om het maatschappelijke probleem op te lossen van de te hoge prijzen van geavanceerde therapieën voor de behandeling van zeldzame ziekten. Sinds september 2023 is hij de directeur van LentiCure .
"We hebben haast. Mensen met een zeldzame spierziekte of hersenziekte gaan elke dag achteruit. En de behandelkosten stijgen door. Samen moeten we de zorgmarkt veranderen voor dit soort ziekten."
- Directeur van LentiCure B.V., 100% dochterbedrijf van het Erasmus MC.
- Directeur en oprichter van Ventinova Medical. Tussen 2013 en 2022 leidde hij Ventinova Medical, een bedrijf dat medische beademingsproducten ontwikkelt. Onder zijn leiding groeide het bedrijf en werd het actief in meer dan 20 landen.
- Directeur en oprichter van Dolphys Medical. Een bedrijf dat medische implantaten en beademingssystemen ontwikkelt. Later gaf hij de beademingsactiviteiten van dit bedrijf door aan Ventinova Medical.
- Meer informatie op Linked-In
Persoonlijkheid
Dirk staat bekend om zijn vermogen om wetenschap en bedrijven samen te brengen én zijn kunde om nieuwe paden te vinden voor bedrijfsfinancieringen. Hij heeft een duidelijk beeld van wat hij wil bereiken en gaat praktisch, maar ook empathisch te werk. Hij zoekt altijd naar oplossingen voor bedrijfsmatige uitdagingen, waarbij hij veel waarde hecht aan kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.
"Voor zeldzame ziekten heeft huidige zorgmarkt een andere aanpak nodig, want anders worden medicijnen te duur en onbereikbaar. LentiCure zet zich in voor transparante, maatschappelijk verantwoorde prijzen. Als wij in de toekomst meer winst maken dan nodig is om de continuïteit te waarborgen, dan heb ik mijn werk niet goed gedaan. Dan hebben we de producten tegen een te hoge prijs verkocht. Bij LentiCure heeft niemand aandelen, opties of een winstuitkering. "

Pim Pijnappel
Prof. dr. Pim Pijnappel is een vooraanstaande wetenschapper die gespecialiseerd is in stamcellen en genetische technieken. Na zijn masterdiploma in Medische Biologie en zijn promotie aan de Universiteit Utrecht, deed hij postdoctoraal onderzoek aan het EMBL in Heidelberg en het Max Planck Instituut in Dresden.
- In 2003 werd hij hoofd van het Netherlands Proteomics Biological Research Center aan het UMC Utrecht.
- Sinds 2012 is hij hoofd van Basal Research bij het Center for Lysosomal and Metabolic Diseases aan het Erasmus MC in Rotterdam.
- In 2023 werd hij de onbezoldigd wetenschappelijk directeur van LentiCure. Dankzij Spierziekten Nederland en het Prinses Beatrix Spierfonds werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Cel- en gentherapie'.
Pim Pijnappel is ook medisch adviseur van de diagnosewerkgroep Congenitale en metabole spierziekten van Spierziekten Nederland en een expert in de ziekte van Pompe. Zijn team bereidt een klinische studie voor met gentherapie voor deze erfelijke spierziekte. Daarbij gebruiken ze het beenmerg als een ‘enzymfabriek’ om de ziekte te behandelen. De start-up LentiCure speelt een cruciale rol in het op de markt brengen van deze therapie, die waarschijnlijk ook voor andere zeldzame ziektes inzetbaar is.
Persoonlijkheid
Pim Pijnappel staat bekend om zijn grote betrokkenheid en deskundigheid. Hij is vastbesloten om door middel van geavanceerd onderzoek, nieuwe behandelingen te vinden voor ernstige (zeldzame) ziekten:
“Ik ben van jongs af aan al geïnteresseerd, nee gefascineerd, door de processen in het menselijk lichaam. Ik wil weten hoe die in elkaar zitten én hoe je erop in kunt spelen. Ik wil patiënten helpen en fouten in het menselijk lichaam herstellen”.
Met de oprichting van LentiCure en zijn focus op de ontwikkeling van gentherapie draagt hij – en zijn team van wetenschappers - zijn steentje bij aan het ontwikkelen van praktische, effectieve en betaalbare behandelingen voor complexe ziekten.
"Mijn doel is om de mogelijkheden van stamcellen en genoomengineering te benutten om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor ziekten die voorheen onoplosbaar leken."
Heb je vragen aan Dirk, Pim of LentiCure?
Bekijk veelgestelde vragen
of Neem contact op

Bodil Willumsen
Bodil Willumsen, Ph.D., is een expert in de productie van gentherapie en werkt als CMC-consultant op het gebied van cel- en gentherapie. Sinds oktober 2023 leidt zij het CMC-team bij LentiCure.
- CMC-leider bij LentiCure, sinds oktober 2023
- Director van Supplier Relationship Teams, tussen 2016 en 2023, en Technical Project Leader, tussen 2012 en 2016, bij Novartis. Gedurende deze periode was Bodil verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en commercialisering van de lentivirale vector voor Kymriah; de eerste CAR-T-celtherapie die op de markt kwam. Ze werkte met verschillende cel- en gentherapieproducten en was uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de leveranciers van Luxturna, een AAV-gentherapie voor erfelijke netvliesaandoeningen.
- Associate director, tussen 2011 en 2012, en Project Manager, tussen 2008 en 2010, in CMC bij Genmab.
Bodil heeft meer dan 25 jaar ervaring in CMC en de ontwikkeling van biopharmazeutische producten, van preklinisch tot commercieel product. Haar ervaring omvat een breed scala aan biologische platforms, van virale vectoren, CAR-T- en gentherapieën tot recombinant eiwitten en ADC’s. Vier van de producten waar ze aan heeft gewerkt in de ontwikkelingsfasen zijn nu commerciële producten.

Isabel Gordaliza-Alaguero
Dr. Isabel Gordaliza-Alaguero is een biomedisch wetenschapper en Regulatory Affairs-professional met een sterke motivatie om laboratoriuminnovaties om te zetten in praktische oplossingen die het leven van patiënten verbeteren. Sinds maart 2025 is zij hoofd Regulatory Affairs bij LentiCure.
- Regulatory Affairs Manager bij LentiCure sinds maart 2025.
- Regulatory Affairs Officer voor lentivirale gentherapieën bij Erasmus MC tussen 2022 en 2025. Tijdens haar tijd bij Erasmus MC ontving de lentivirale gentherapie voor de ziekte van Pompe de Orphan Designation van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
- PhD-onderzoeker aan het Institute for Research in Biomedicine (Barcelona, Spanje) tussen 2016 en 2021. Tijdens haar promotieonderzoek bestudeerde ze intracellulaire processen die verband houden met cellulaire recyclingsmechanismen, bekend als autofagie, wat resulteerde in meerdere wetenschappelijke publicaties.
Meer informatie op LinkedIn: www.linkedin.com/in/isabel-gordaliza-alaguero-phd
Persoonlijkheid
Isabel is een zeer analytische en veelzijdige professional met een passie voor continu leren en het verkennen van nieuwe disciplines. Gedreven door de wens om een betekenisvolle verandering teweeg te brengen, richt ze zich op transformatieve projecten die een blijvende positieve impact hebben op de samenleving. Ze gelooft dat teamwork en samenwerking tussen alle betrokken partijen essentieel zijn om complexe maatschappelijke uitdagingen op te lossen.

Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten
Het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten is een internationaal erkend expertisecentrum voor metabole ziekten en staat voor vernieuwing. Clinici en basale wetenschappers werken samen aan het ontwikkelen en toepassen van nieuwe behandelingen en hoogwaardige diagnostiek.
Gezien de zeldzaamheid van veel metabole ziekten en de complexiteit van diagnostiek, follow-up en behandeling is de aanwezigheid van expertisecentra wenselijk. Binnen Nederland is het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten één van de 6 metabole centra die deze rol vervult.
Het centrum levert op maat gesneden multidisciplinaire zorg en behandeling aan patiënten met complexe metabole aandoeningen uit het Erasmus MC, het LUMC en de regio Zuid West Nederland.
Binnen het centrum werken de afdelingen Kindergeneeskunde, Klinische Genetica, Ziekenhuis Apotheek, Inwendige Geneeskunde en Neurologie structureel samen aan wetenschappelijk onderzoek, opleiding en vooral patiëntenzorg. Zowel kinderen als volwassen patiënten worden in ons centrum gezien. De leeftijd-overstijgende zorg is gewaarborgd door de nauwe samenwerking tussen artsen, die voor kinderen en volwassenen zorgen. Zo kunnen we patiënten gedurende hun hele leven volgen.
Het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten is door het ministerie van VWS erkend als nationaal expertise centrum voor erfelijke metabole ziekten.
Voor meer informatie, zie ook https://clmz.nl/homepage

Internationale wetenschappelijke adviesraad van LentiCure
Prof. Dr. med. Benedikt Schoser - voorzitter
Professor Benedikt Schoser is een opgeleide neuroloog, neurofysioloog, neurointensivist, palliatieve geneeskunde arts en spierpatholoog. Hij is hoogleraar neurologie, senior consultant neuroloog en co-voorzitter van het Friedrich-Baur-Instituut, Dep. of Neurology, Ludwig-Maximilians-Universität München, Duitsland. Hij is voorzitter van onze internationale wetenschappelijke adviesraad.
Dr. Maria Ester Bernardo MD
Maria Ester Bernardo is een kinderarts en arts-wetenschapper die werkt op het gebied van HSCT en HSC-gentherapie met een blik op zowel klinische activiteit als experimenteel/translationeel onderzoek. Maria Ester is verantwoordelijk voor de Pediatric Transplant Unit in het San Raffaele Hospital, Clinical Coordinator van de Pediatric Clinical Research Unit in het San Raffaele-Telethon Institute for Gene Therapy (SR-Tiget) en Associate Professor of Pediatrics aan de San Raffaele Vita Salute University Medical School.
Prof. Dr. Andreas Hahn MD
Andreas Hahn is hoogleraar kindergeneeskunde aan het Universitair Ziekenhuis in Gießen, Duitsland, en is sinds 2002 hoofdarts van de afdeling kinderneurologie. Zijn speciale interessegebieden zijn pediatrische epilepsieën, neuromusculaire aandoeningen en neurometabole ziekten. Hij is met name geïnteresseerd in onderzoek naar de ziekte van Pompe en behandelt en volgt dergelijke patiënten al vele jaren.
Prof. Dr. Toni Cathomen
Toni Cathomen is hoogleraar cel- en gentherapie aan de Universiteit van Freiburg, Duitsland, en directeur van het Instituut voor Transfusiegeneeskunde en Gentherapie aan het Universitair Medisch Centrum. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van de effectiviteit en veiligheid van designer nucleasen (CRISPRCas en TALEN) voor therapeutische genoombewerking met als doel het ontwikkelen van nieuwe immuunceltherapieën (CAR-T-cellen) en hematopoëtische stamcelpreparaten om patiënten te behandelen die lijden aan een hiv-infectie, primaire immuundeficiënties en bepaalde soorten kanker.
Dr. Eugenio Montini
Eugenio Montini is een vaste groepsleider van een onderzoekseenheid en hoofd van de Vector Integration Core in SR-Tiget. Eugenio Montini's onderzoek richt zich op de risico's die gepaard gaan met het gebruik van gentherapievectoren en ontwikkelt nieuwe therapeutische vectoren met een superieur bioveiligheidsprofiel; Ze monitoren ook de werkzaamheid, veiligheid en moleculaire dynamiek van bloedproductie bij patiënten die getransplanteerd zijn met genetisch gemodificeerde stamcellen met behulp van virale vectoren.